PILVEE JA LIIKKUVUUTTA

PILVEE JA LIIKKUVUUTTA

Kun olen seurannut alan ratkaisutoimittajien palvelu- ja tuoteuutuuksia sekä tavannut asiakkaita, niin nyt tuntuu siltä, että pilvipalvelut ovat tulleet tai ainakin ovat nurkan takana myös CAD/PLM/BIM-alueella. Tässä on mielestäni tapahtunut selvää kehitystä promiswaresta käytännön ratkaisuihin. Lisäksi on nähtävissä, että myös asiakkaat ovat ottamassa palveluita ja tuotteita tuotantokäyttöön. Vielä vähän reilu vuosi sitten pilvipalvelut CAD/PLM/BIM-alueella olivat tulevaisuuden tavoitteita.

On hienoa havaita, että näinä ”vaikeina aikoina” uutta teknologiaa ollaan ottamassa käyttöön. Ja voihan se toisaalta olla niinkin, että markkinoilla pärjätäkseen on pakon sanelemana kyettävä tehostamaan toimintaansa. Tätä varmasti asiakkaat hakevat uusien teknologioiden käyttöönotolla. Pöyryn Timo Syrjänen muistuttikin, että ” Jos emme ota uusia teknologioita haltuun, olemme äkkiä ulkona busineksestä ja jos me emme tee tätä, niin se on varma. että kilpailijat tekevät” (ks. Valokynä 2013/4)

Toinen mielenkiintoinen havainto pilvipalveluihin liittyen on se, että CAD/PLM/BIM-alueella toimittajat eivät ole tuomassa pilviratkaisuja, jotka korvaisivat perinteiset. Ajatuksena on, että pilvipalveluiden kautta hoidetaan kommunikointia ja kytketään järjestelmiä ja tietoja yhteen. Tästä aiheesta puhuivat niin Autodeskin teknologiaevangelista Lynn Allen kuin Bentleyn konsernijohtaja Greg Bentley Valokynässä 2013/4.

Yhtenä pilvipalveluiden yleistymisen hidasteena on pidetty järjestelmäintegraatioiden toteuttamista. Varsinkin hybridipilvissä, joissa on sekä yritysten omia sovelluksia sekä yksityisiä ja julkisia pilviä. Se, että pilviä käytetään kytkeytymiseen voikin olla tekijä, jolla integraatiopelot haihdutetaan. Tech-Clarityn toimitusjohtaja Jim Brown on jopa sitä mieltä, että pilvipohjaisten ratkaisujen integrointi on monessa mielessä helpompaa, kuin perinteisten ratkaisujen integrointi (ks. artikkeli Valokynä 2/2013).

Toinen megatrendi CAD/PLM/BIM-alueella on mobiilikäyttö. Tabletin käyttö lisääntyy joka rintamalla. Esimerkiksi Rakennusliike Lipsanen on hankkinut kaikille henkilöille rakennustyömailla tabletit (ks. artikkeli Valokynä 2013/3). Enää ei siis voida puhua hypetyksestä. Järjestelmätoimittajien tarjonnassa tämä myös näkyy. Näiden kautta voi löytyä uusia tapoja hyödyntää mobiililaitteita. Tästä hyvänä esimerkkinä on esimerkiksi Bentleyn mobiilisovellus, jonka avulla käyttäjä voi työmaalla paperipiirustusta kännykällä tai tabletilla osoittamalla tarkistaa, onko kyseessä ajantasainen versio piirustuksesta.

PLM-toteutukset ovat edelleen pitkälti akselilla tuotekehitys-suunnittelu-valmistus. Jokohan mobiilisovellusten lisääntyminen alkaisi siirtää painopistettä myös huoltopaleluiden hallintaan? Ainakin henkilökohtaisesti toivon tätä. Huoltopalveluiden osuus liiketoiminnasta esimerkiksi valmistavan teollisuuden alueella on merkittävästi lisääntynyt, mutta mielestäni PLM-sovellusten käyttö ei ole edennyt läheskään vastaavassa tahdissa. Tässä on vielä paljon työsarkaa.

Usein korostetaan, että auto-, lentokone-, konepaja- ja elektroniikkateollisuus ovat edellä verrattuna rakennusteollisuuteen, kun puhutaan PLM/BIM-ratkaisujen hyödyntämisestä työprosesseissa. Viime aikoina myös rakennuspuolella on selvästi noussut esiin BIM:n hyödyntäminen nimenomaan työprosesseissa. Samoin rakennusteollisuuden puolelta löytyy esimerkkejä esimerkiksi moduloinnista ja esikokoonpanojen hallinnasta. Lähestymistä on siis havaittavissa. Mobiililaitteiden käyttö rakennustyömailla on lisääntymässä. Onkohan tältä osin rakennusteollisuus jo ajanut ohi?

 

This entry was posted in Blogi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>