3D-tulostus rules!

3D-tulostus rules!

3d_otsikko Ensimmäiset 3D-tulostimet tulivat markkinoille yli 20 vuotta sitten. Tosin niitä kutsuttiin aluksi pikamallinnuslaitteiksi. 20 vuoden aikana teknologia – niin tulostimet, kuin materiaalit – ovat kehittyneet. 3D-tulostus on noussut yhdeksi suurimmista muutosagenteista valmistuksen osa-alueelle.

Viimeisen kolmen vuoden aikana on syntynyt useita uusia 3D-tulostimia valmistavia yrityksiä. Yksi tällainen on viime vuonna perustettu suomalainen Prenta Oy. 3D-tulostuksen ympärille on syntynyt uudenlaista palveluliiketoimintaa. Yksi esimerkki on 3D-tulostuskahvila, jollainen löytyy Tampereelta. Kahvilasta löytyy mm. edellä mainitun Prenta Oy:n tulostimia.

Vallalla on käsitys, että 3D-tulostus (ainetta lisäävä valmistus) tulee muuttamaan perinteistä valmistustapaa, joka perustuu materiaalia poistaviin menetelmiin. Tästä olen samaa mieltä, mutta en kuitenkaan usko, että 3D-tulostuksesta voi mitenkään, ainakaan lähitulevaisuudessa, tulla pääasiallista valmistustapaa. Perinteisellä valmistustavalla on useita etuja puolellaan, varsinkin kun puhutaan suuremmista sarjoista.  Uskon siihen. että ne yritykset jotka kykenevät järkevällä tavalla yhdistämään perinteisen valmistustavan ja 3D-tulostuksen, tulevat menestymään tulevaisuudessa.

3D-tulostuksella on kuitenkin etuja puolellaan silloin, kun tehdään yksittäisiä monimutkaisia kappaleita. Esimerkiksi kaarevien muotojen valmistaminen on helppoa. 3D-tulostuksessa ei myöskään tarvita työkaluja ja kiinnittimiä, joka omalta osaltaan nopeuttaa prosessia ja alentaa kustannuksia. 3D-tulostuksella voidaan valmistaa kappaleita, joita ei pystytä lainkaan tuottamaan perinteisin keinoin. 3D-tulostus mahdollistaa sellaisia muotoja, joita ei voida työstämällä tehdä, esimerkiksi keveitä osia, joissa on onttoja onkaloita.

Nykyään tulostimilla voidaan yhdistää useita materiaaleja, niin kovia kuin joustavia. Perinteisen muovin lisäksi materiaalina voidaan käyttää esimerkiksi hiilikuitua, metallia, kumia, keramiikkaa, vahaa, jopa sokeria. Metallien käyttäminen 3D-tulostuksessa on kuitenkin Suomessa vielä hyvin pientä. Tiedossani on vasta kolme toimijaa – joista yksi on yliopisto ja kaksi muuta tulostuspalveluja tarjoavia yrityksiä – joilla on käytössä 3D-tulostin, jossa voi käyttää materiaalina metallia. 3D-työstöprosessin seurantaan myös kaivataan uusia välineitä.

3d_sisalto

This entry was posted in Blogi and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>